Hur man använder Gutenberg-editor i WordPress

Gutenberg-editor, även känd som Blockredigeraren, är WordPress nya standardredigerare som introducerades i WordPress 5.0. Den ersatte den klassiska redigeraren och erbjuder ett mer flexibelt och användarvänligt sätt att skapa och redigera innehåll. Gutenberg använder ett blockbaserat system som gör det möjligt att enkelt lägga till och anpassa olika typer av innehållselement. I denna guide kommer vi att gå igenom hur du använder Gutenberg-editor i WordPress för att skapa engagerande och professionella inlägg och sidor.

Vad är Gutenberg-editor?

Gutenberg-editor är en blockbaserad redigerare som gör det möjligt att skapa komplexa layouter utan att behöva använda kod. Varje innehållselement, såsom text, bilder, videor och knappar, representeras som block. Detta gör det enkelt att flytta runt och anpassa innehållselement på din sida.

Steg 1: Skapa ett nytt inlägg eller en ny sida

För att börja använda Gutenberg-editor behöver du skapa ett nytt inlägg eller en ny sida.

 1. Logga in på din WordPress-dashboard: Gå till www.dindomän.com/wp-admin och logga in med dina administratörsinloggningsuppgifter.
 2. Navigera till Inlägg eller Sidor: Klicka på “Lägg till nytt” under antingen Inlägg eller Sidor för att öppna Gutenberg-editor.

Steg 2: Utforska gränssnittet

När du öppnar Gutenberg-editor kommer du att se ett rent och intuitivt gränssnitt.

Här är de viktigaste delarna:

 • Titelfält: Högst upp finns ett fält där du kan ange titeln på ditt inlägg eller din sida.
 • Blockområdet: Detta är huvuddelen av redigeraren där du lägger till och anpassar dina block.
 • Verktygsfält: Överst finns verktygsfältet där du kan ångra, göra om, spara utkast och publicera ditt inlägg eller din sida.
 • Blockinställningar: När du väljer ett block visas specifika inställningar för det blocket i sidopanelen till höger.

Steg 3: Lägg till och redigera block

Block är byggstenarna i Gutenberg-editor.

För att lägga till ett block, följ dessa steg:

 • Lägg till ett block: Klicka på plustecknet (+) där du vill lägga till ett block. Du kan också trycka på Enter för att skapa ett nytt block nedanför det nuvarande.
 • Välj ett block: Välj den typ av block du vill lägga till från menyn som visas. Vanliga block inkluderar stycke, bild, rubrik, lista, citat, och mer.
 • Redigera block: När du har lagt till ett block kan du börja redigera det. För textblock kan du skriva direkt i blocket. För bildblock kan du ladda upp eller välja en bild från ditt mediebibliotek.
 • Anpassa blockinställningar: I sidopanelen till höger kan du anpassa blockets specifika inställningar, såsom färger, storlekar och andra alternativ.

Steg 4: Flytta och arrangera block

Gutenberg gör det enkelt att flytta och arrangera block för att skapa den layout du vill ha.

 • Flytta block: Klicka på blocket du vill flytta. Använd pilarna i verktygsfältet som visas ovanför blocket för att flytta det uppåt eller nedåt.
 • Dra och släpp: Du kan också dra och släppa block för att omorganisera dem. Klicka och håll nere musknappen på handtagsikonen och dra blocket till den nya positionen.

Steg 5: Använd avancerade block och layouter

Gutenberg erbjuder många avancerade block och layouter som kan förbättra utseendet och funktionaliteten på dina inlägg och sidor.

 • Kolumner: Lägg till kolumnblock för att skapa flerspaltlayout. Du kan lägga till andra block inom varje kolumn.
 • Grupp: Använd gruppblock för att gruppera flera block tillsammans och tillämpa gemensamma inställningar, såsom bakgrundsfärg eller marginaler.
 • Omslag: Lägg till omslagsblock för att skapa avsnitt med bakgrundsbilder eller videor och överliggande text.

Steg 6: Publicera eller uppdatera ditt inlägg

När du är nöjd med ditt innehåll är det dags att publicera eller uppdatera ditt inlägg eller din sida.

 • Spara utkast: Klicka på “Spara utkast” för att spara ditt arbete utan att publicera det.
 • Förhandsgranska: Klicka på “Förhandsgranska” för att se hur ditt inlägg eller din sida kommer att se ut när det publiceras.
 • Publicera: När du är redo att publicera, klicka på “Publicera”. Bekräfta genom att klicka på “Publicera” igen i bekräftelsefönstret som visas.

Tips för att använda Gutenberg-editor effektivt

 • Utforska block: Ta dig tid att utforska de olika block som Gutenberg erbjuder och lär dig hur du kan använda dem för att förbättra ditt innehåll.
 • Använd blockmallar: Många teman och plugins erbjuder fördefinierade blockmallar som du kan använda för att snabbt skapa professionella layouter.
 • Använd plugins: Det finns många plugins som lägger till nya block och funktioner till Gutenberg. Utforska WordPress plugin-biblioteket för att hitta block som passar dina behov.

Slutsats

Gutenberg-editor i WordPress erbjuder ett kraftfullt och flexibelt sätt att skapa och redigera innehåll. Genom att använda dess blockbaserade system kan du enkelt skapa komplexa layouter och anpassa ditt innehåll utan att behöva använda kod. Genom att följa denna guide kan du snabbt komma igång med att använda Gutenberg och skapa engagerande och professionella inlägg och sidor på din WordPress-webbplats. Lycka till med dina skapelser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *