Hur man installerar och aktiverar plugins i WordPress

Plugins är ett av de mest kraftfulla verktygen i WordPress som gör det möjligt att lägga till funktioner och förbättra din webbplats utan att behöva skriva kod. Oavsett om du vill lägga till en kontaktformulär, förbättra SEO, öka säkerheten eller integrera sociala medier, finns det ett plugin för nästan allt. I denna guide kommer vi att gå igenom steg-för-steg hur du installerar och aktiverar plugins i WordPress.

Steg 1: Förberedelser

Innan du börjar installera plugins är det viktigt att göra några förberedelser:

 1. Säkerhetskopiera din webbplats: Innan du installerar nya plugins, se till att säkerhetskopiera din webbplats. Detta säkerställer att du kan återställa din webbplats om något går fel.
 2. Uppdatera WordPress: Se till att du kör den senaste versionen av WordPress för att säkerställa kompatibilitet och säkerhet.

Steg 2: Navigera till plugin-sidan

För att komma igång med att installera plugins måste du navigera till plugin-sidan i din WordPress-dashboard:

 1. Logga in på din WordPress-dashboard: Gå till www.dindomän.com/wp-admin och logga in med dina administratörsinloggningsuppgifter.
 2. Navigera till Plugins > Lägg till nytt: I vänstermenyn, hovra över “Plugins” och klicka på “Lägg till nytt”.

Steg 3: Sök och installera ett plugin

Nu är du redo att söka efter och installera en plugin:

 1. Sök efter plugins: Använd sökfältet högst upp på sidan för att hitta plugins. Du kan söka efter specifika plugins eller bläddra bland rekommenderade, populära och senaste plugins.
 2. Installera ett plugin: När du har hittat ett plugin du vill installera, klicka på “Installera nu” knappen bredvid pluginets namn. Installationsprocessen tar några sekunder.

Steg 4: Aktivera pluginet

Efter att du har installerat ett plugin måste du aktivera det för att börja använda dess funktioner:

 • Aktivera pluginet: När installationen är klar, klicka på “Aktivera” knappen. Pluginet är nu aktivt på din webbplats och du kan börja konfigurera det.

Steg 5: Konfigurera pluginet

De flesta plugins kommer med sina egna inställningssidor där du kan anpassa deras funktioner efter dina behov:

 1. Hitta pluginets inställningar: När du har aktiverat ett plugin, läggs ofta en ny meny eller inställningssida till i din WordPress-dashboard. Navigera till denna sida för att konfigurera pluginet.
 2. Anpassa inställningarna: Följ instruktionerna som tillhandahålls av pluginet för att anpassa dess funktioner. Detta kan inkludera att ställa in API-nycklar, justera visningsinställningar eller aktivera specifika funktioner.

Steg 6: Hantera dina plugins

Efter att du har installerat och aktiverat flera plugins kan du behöva hantera dem:

 1. Navigera till Plugins > Installerade plugins: Här ser du en lista över alla installerade plugins på din webbplats.
 2. Aktivera/inaktivera plugins: Du kan aktivera eller inaktivera plugins genom att klicka på respektive länk under pluginets namn.
 3. Uppdatera plugins: Det är viktigt att hålla dina plugins uppdaterade för att säkerställa säkerhet och kompatibilitet. Du kommer att se ett meddelande om tillgängliga uppdateringar bredvid pluginets namn.
 4. Ta bort plugins: Om du inte längre behöver ett plugin, kan du ta bort det genom att inaktivera det först och sedan klicka på “Radera”.

Vanliga frågor

Hur vet jag om ett plugin är kompatibelt med min version av WordPress?

Kontrollera pluginets beskrivning och recensioner för information om kompatibilitet. De flesta plugins listar vilka versioner av WordPress de stöder.

Kan jag installera för många plugins?

Det finns ingen fast gräns för hur många plugins du kan installera, men för många plugins kan påverka webbplatsens prestanda och säkerhet. Installera endast plugins som du verkligen behöver.

Vad gör jag om ett plugin orsakar problem på min webbplats?

Inaktivera pluginet och kontrollera om problemet kvarstår. Om problemet försvinner, kontakta pluginets support för hjälp eller leta efter ett alternativt plugin.

Slutsats

Att installera och aktivera plugins i WordPress är en enkel process som kan avsevärt förbättra funktionaliteten på din webbplats. Genom att följa denna steg-för-steg guide kan du snabbt och enkelt lägga till nya funktioner och anpassa din webbplats för att bättre möta dina behov och mål. Kom ihåg att regelbundet uppdatera och hantera dina plugins för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *